tisdag 27 juli 2010

Hårt men rättvist?

Det är bara att bocka och buga för en fantastiskt ren stad. För första gången kan man åka buss och tunnelbana samt besöka offentliga toaletter utan ångest över snusk och bakterier samt andas med näsan obehindrat. Jag är fortfarande förundrad över det kliniskt rena tunnelbanetåget från igår. Fläckar och klotter gjorde sig tydligen inte besvär. Men icke heller nedskräpare och klottrare... Det är strängt förbjudet att spotta på gatan, tuggummi är olagligt och för den som ertappas med nedskräpning eller med att röka på otillåtet område väntar 1000 S-dollar i böter (ca 5500 SEK). En schweizisk kille som hade fått för sig att spraya graffiti under sitt Singaporebesök har nyligen dömts till 5 månaders fängelse och spöstraff. Det ska också tilläggas att alla former av narkotikabrott medför dödsstraff. Är det mot lagen så är det...


Och appropå lagar och regler så har jag ägnat lite tid åt den lunta med regler jag fick för mitt boende. Hårt men (o)rättvist är väl ledordet... Ingen alkoholförtäring på rummet, inga besökare efter 23 och definitivt inga övernattande gäster. Lampor, fläkt och dator ska utan undantag vara avstängda då man lämnar rummet. Det är heller inte tillåtet med "antisocialt beteende såsom spottning och nedskräpning". Öppen låga på rummet är absolut förbjudet, mys med tända ljus är alltså inte att tänka på. Detta är ett axplock av alla de regler som absolut måste följas. Annars väntar skriftlig varning, följt av böter och vräkning beroende på vilken gång i ordningen.


För förstagångsförseelsen verkar man i de flesta fall komma undan med skriftlig varning, undantaget rökning på rummet som direkt leder till böter. Det finns också en annan piffig regel som ger böter direkt, de böterna är dessutom dubbelt så höga som för rökning. Så ni förstår att det handlar om allvarliga grejer... Det är regeln säger att om du har en besökare av motsatt kön måste dörren vara öppen eller åtminstone stå på glänt. 2000-tal någon? e.kr? Imponeras eller förfäras?


Hårt men (o)rättvist alltså, men så är det j*vlar i mig rent också!

5 kommentarer:

  1. stackars gurra då, han kan skippa besöket till dig nu då? :p

    SvaraRadera
  2. äntligen ett folk som insett att det är killarna som står för nedskräpning! ;)

    SvaraRadera
  3. han har inget annat att välja på än att pallra sig ner. men sen verkar det som att vi får ordna med något annat boende:P

    SvaraRadera
  4. Helt rätt! Inget kuckelimuck före äktenskapet. Ni får ta och gifta er, då får ni säkert stänga dörren.
    KRAM

    SvaraRadera
  5. appropå, när ska du gifta dig egentligen? använder man ord som kuckelimuck så tyder det iaf på att man har åldern inne;)

    SvaraRadera